Hodowla zwierząt – wymierajca tradycja na wsiach.
Każdy, kto decyduje się na hodowle zwierząt w tym krów, powinien pamiętać, że są to jedne z bardziej wymagających zwierząt, jeśli chodzi o żywienie. Podstawowym warunkiem w tym przypadku jest takie prowadzenie karmienia, aby krowa w ciągu doby mogła przez osiem godzin jeść, a następnie przez taki sam czas przeżuwać i odpoczywać. Będzie wówczas dawała dużo naprawdę smacznego mleka.
Ile karmy potrzebuje krowa?
Przyjmuje się, że w ciągu doby krowa musi otrzymać ilość paszy odpowiadającą 2,5 – 3,5% jej masy ciała. Przeciętnie krowa w ciągu dnia zjada od 15 do 20 kilogramów suchej paszy. Trzeba jednak pamiętać, że musi to być pasza lekkostrawna, w której nie może brakować koncentratów. Szczegółowe zasady karmienia krów różnią się w zależności od pory roku. Nieco inaczej karmimy krowę latem, a inaczej zimą.
Hodowla zwierząt a żywienie latem
Przyjmuje się, że przypada on na okres od 10 maja do 15 października. Polski hodowcy najczęściej decydują się na żywienie pastwiskowe. Możliwe jest także żywienie zielonkami uprawianymi. Ten pierwszy model karmienia krów jest jednak o wiele bardziej korzystny. Zapewnia nie tylko pełnowartościowe pożywienie, ale również sprawia, że krowa może zażywać dużo ruchu na świeżym powietrzu. Przekłada się to na jej zdrowie, a w konsekwencji na jakość mleka, które jest po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe. Trzeba pamiętać jednak, że nie każde pastwisko ma taką samą wartość żywieniową.
Żywienie zimą
Okres ten przypada od mniej więcej połowy października do połowy maja. Tutaj trzeba przestrzegać przede wszystkim zasady równomiernego żywienia. Krowa najlepiej będzie trawić, jeżeli przez długi czas będzie otrzymywać taki sam zestaw paszy. Najrozsądniej jest podawać zimą dwa rodzaje kiszonek:
- wysokobiałkowe;
- cukrowe.
W tym drugim przypadku chodzi o kiszonki przygotowywane z kukurydzy bądź siana. Podawać można także rośliny okopowe bądź wysłodki, które są dla krowy dietetyczne, a jednocześnie pomagają trawić pokarmy zawierające duże ilości białka. Wszystko to przekłada się na lepszą kondycję zdrowotną krów i smaczniejsze mleko.
Autorem artykułu jest firma: http://klubsuperhodowcy.pl/